Over mij

Danny Kooijman

Het begin

Medio 2004 ben ik gestart als zelfstandig ondernemer. Ik was tot medio 2004 nog hoofd P&O, hoofd administratie en hoofd ICT van een onderneming die werd overgenomen. Er was geen klik met de aandeelhouder en toen ben ik weg gegaan. Ik ben toen gewoon begonnen van de één op de andere dag. Ik dacht: “Ik zie het wel hoe het loopt”.

Ondernemers wegwijs maken met hun cijfers en belastingen

Ik ben begonnen als interim financieel adviseur. Toen ben ik ook door verschillende klanten gevraagd om de administratie van de boekhouding over te nemen en belastingaangiften te doen. Vervolgens heb ik de opleiding voor belastingadviseur gevolgd en met succes afgerond.  Het tegenstrijdige bij mij is dat hetgeen ik in het begin van mijn loopbaan niet leuk vond, ik nu met zeer veel plezier doe; namelijk het werken met en voor MKB-ers en zzp’ers! Wat mij motiveert is het contact met de ondernemers en de weg te zoek die de klanten prettig vinden en uit leggen hoe het zit met hun cijfers  en de belastingregels. Sommige mensen vinden het prettig om heel safe te blijven en sommige mensen zijn wat creatiever en nemen daarin meer risico. Ik vind het belangrijk om mensen het goed uit te leggen, want het grijze gebied rondom belastingregels is groot.

Wat klanten vooral niet van me moeten verwachten

Wat mensen niet bij moeten verwachten dat ze geen belasting hoeven te betalen. Dan zit je in het verkeerde land en dan moet je niet bij mij zijn. Binnen de wet wil ik heel creatief zijn, maar ik kan en wil er niet voor zorgen dat je geen belasting hoeft te betalen.

Daarbij ben ik niet altijd even goed bereikbaar. Ik ben een éénpitter en heb hierdoor niet altijd genoeg tijd. De wereld verandert snel en men verwacht snel dat je direct reageert op appjes of sms-jes. Dat lukt mij niet altijd omdat ik  mijn tijd over verschillende klanten moet verdelen. Vaak maak ik dan eerst af waar ik mee bezig ben, voordat ik direct antwoord geef op een berichtje.

Naast (en niet tegenover) de ondernemer

Naast de ondernemer staan en er niet tegenover. Dat is een belangrijk principe van mij. Dus niet zomaar een belastingaangifte presenteren zonder een toelichting. Ik probeer het goed en simpel uit te leggen en mee te denken hoe iemand de meeste belastingvoordeel kan behalen. Daarbij ben ik flexibel in mijn tijden en locaties. Ik kom net zo graag bij ’s avonds iemand thuis alsook overdag. Daarnaast is mijn kantoor altijd open voor bestaande en nieuwe klanten. Zo is er wel eens iemand overdag gewoon mijn kantoor binnen gelopen en die is nog steeds een trouwe klant van me.

Minimale voorwaarde voor samenwerking

Zonder gegevens kan ik niets. Het liefst heb ik de gegevens al gedurende het jaar, want dan kan je nog bijsturen om belastingvoordelen te behalen. Na de afsluiting van het jaar kan ik weinig meer. De bankafschriften vormen de basis die ik minimaal moet hebben. Hiermee kan de meeste vragen beantwoorden van de belastingdienst. Ik sluit niemand uit, maar ik moet wel mensen kunnen vertrouwen en er goed mee kunnen samenwerken. Ooit heb ik iemand de deur gewezen die me niet genoeg informatie gaf of zelfs achterhield. Als de basis van vertrouwen er niet is, kan ik niet voor iemand werken.

Nieuwe klant? Eerst koffie….

Bij elke nieuwe klant krijg ik de vraag: Wat kost je en wat ben ik kwijt?” Dan neem ik een stap terug en zeg, laten we eerst kennis maken met een kop koffie. We zien elkaar beste vaak en dan is het belangrijk dat we elkaar goed liggen. Als dat niet is, dan gaan we geen niet eens verder. Er moet een klik zijn voordat we beginnen. Dan krijg je te horen wat je kwijt bent en wat je ervoor krijgt. Ik factureer op uurbasis en met een duidelijke uitleg erbij. Je ziet wat je aan me kwijt bent, elk jaar weer. Besteed ik minder tijd aan je? Dan ben je minder kwijt aan me. Moet ik een jaartje wat meer uren aan je besteden door onvoorziene omstandigheden of heb je extra werkzaamheden voor me? Dan betaal je een jaar wat meer. Het is alleen wel meteen duidelijk waar je voor betaalt.

Persoonlijke interesses

Mijn kantoor zit in Leersum midden op de Utrechtse Heuvelrug. Na een dag vol met auto rijden, praten met klanten en belastingdienst en veel cijfers op een scherm, krijg ik mijn hoofd leeg op de mountainbike in de bossen. Heerlijk hard fietsen en goed opletten bij elke bocht. Daarna ga ik naar huis en geniet van mijn gezin en de verzameling tropische vissen in mijn kelder. Daarnaast geniet ik er ook van om met mijn gezin naar de Waddeneilanden te gaan en het hoofd leeg te krijgen op het strand.  Werk en privé is bij mij sterk verbonden en de meeste van mijn klanten weten dit ook en bespreek ik graag met ze. Ook dat doen we vaak onder het genot van een kop koffie….;-)